De Wens de Wijsheid en het Wonderspel | De plakfactor
18049
post-template-default,single,single-post,postid-18049,single-format-standard,cookies-not-set,woocommerce-no-js,tribe-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,columns-4,qode-theme-ver-9.1.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

De plakfactor

01 jun De plakfactor

 

Wat blijft er bij jou zonder moeite plakken?
Hoe slim ben jij Of hóe ben jij slim?

 

“Zo wordt het nooit wat met mij. Ik baal ervan dat ik niet goed kan studeren!” Met veel frustratie gooit de vrouw haar boek op de tafel. Ze ziet op tegen het tentamen arbeidsrecht dat ze deze week heeft.
“Vind je het wel een leuke studie?” vraag ik haar, “Het lijkt me je zoveel energie kosten…”
“Als ik verder wil in mijn carriere zal ik toch wel mijn HBO papiertje moeten halen. Ik kan niet eeuwig HR-verwerker blijven.”
“Je zegt dat je niet goed kan leren, maar volgens mij heb je dat echt mis. Je weet alles van voeding, voedingssuplementen, gezond eten en het menselijk lichaam. Je hoeft het maar te horen of te lezen en het blijft plakken!”
Je energie stoppen in het onthouden van informatie dat niet blijft plakken is als het ophangen van een geeltje op je PC waar de lijm allang van is opgedroogd. Iedere keer dat het geeltje eraf valt, pak je hem weer op en plakt hem tegen je monitor aan. En hij valt weer. Want… hij plakt immers niet.
Hoever wil jij gaan om een papiertje te halen? Een boek te lezen dat je eigenlijk niet interesseert? Maar je leest het of je leert het omdat je vindt dat je dat moet doen om verder te komen, om bij te blijven in je vak of omdat iedereen om je heen het zonder moeite wel kan.
Overigens heeft de vrouw wel haar diploma gehaald. Maar dan een andere, Jaren later hoorde ik dat zij een opleiding voedingsleer heeft gedaan en met veel plezier heeft afgerond.

 

BLOG plakfactor2 

Sir Ken Robinson, Britse auteur, spreker en adviseur, schreef er een boek over: ‘Het Element’. Het element is het punt waar natuurlijk talent en persoonlijke passie elkaar ontmoeten  (de plakfactor ;-))  “Als mensen in hun element zijn, zijn ze het meest zichzelf, het meest geïnspireerd en halen ze het beste uit zichzelf.”
Wat zo leuk is aan de plakfactor is dat je meestal niet op zoek hoeft te gaan naar wat echt resoneert met jou en wat nu echt jouw passie is. Vaak is het er al. Wat is jouw plakfactor? Wat geeft jou energie? Vind je jouw plakfactor terug in je huidige werk of bezigheden? Of ligt het ergens verscholen doordat je je aandacht op andere zaken richt?
Laat het ons hieronder weten.

 

Dit artikel is al eerder gepost op elysakramer.nl