De Wens de Wijsheid en het Wonderspel | De ‘poppetjes’ uit het Wonderspel
17848
post-template-default,single,single-post,postid-17848,single-format-standard,cookies-not-set,woocommerce-no-js,tribe-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,columns-4,qode-theme-ver-9.1.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

De ‘poppetjes’ uit het Wonderspel

25 mei De ‘poppetjes’ uit het Wonderspel

De ‘poppetjes’ uit het Wonderspel… We krijgen er veel leuke en positieve reacties over. Hoe zijn ze ontstaan?
Als grafisch ontwerper, maak ik al jaren mijn eigen illustraties en infographics. Bij het ontwikkelen van het Wonderspelafstudeerproject voor de opleiding kindercoaching (BGL, 2009-2010), ontstonden de illustraties vanzelf.
De titel voor het spel bedacht ik als eerste: ‘De Wens, de Wijsheid en het Wonderspel’… als een sprookje… De titel nodigde uit om een eigen wereld te bedenken voor het spel. Ik creëerde een wereld met heldere kleuren, grafische silhouet-achtige vormen en speelse patronen.
Toen het spel bijna af was mistte ik iets in mijn nieuw bedachte Wonderspelwereld. De wereld had geen inwoners. Geen nieuwsgierige sprookjesfiguren die op avontuur waren of op onderzoek gingen. Geen kleine helden die hun eigen wijsheid ontdekten en hun kwetsbaarheid durfden te tonen. Geen dromerige, vriendelijke figuren die de mooiste plannen bedachtten. Het was alsof de Wonderspelwereld bijna ‘schreeuwde’ om haar eigen sprookjesfiguren en karakters. De Wonderspelfiguurtjes werden ‘geboren’. Kleine helden met grote daden, die hun grootste uitdaging ooit tegemoet zouden gaan.
Ik was geïnspireerd door de grafische ‘flat-designed’ illustraties uit o.a. Japanse kinderboeken, maar ook onze eigen Dick Bruna en Fiep Westendorp. De tekeningen heb ik altijd ontwapenend en esthetisch gevonden in al z’n eenvoud, maar ook heel speels en kinderlijk. Iets wat zowel kinderen als volwassenen aan zou kunnen spreken. Ze beelden een gevoel uit, een emotie, die makkelijk te herkennen is.

 

3371475fd576158522164ec6fa6a61f2

Taeeun Yoo Illustration

 

De Wonderspel figuurtjes zijn vrolijke en herkenbare figuurtjes geworden. Ze stralen positiviteit uit en, ja, ze hebben een hoog ‘cuteness’ gehalte 😉 En ze nodigen de deelnemer uit om mee te gaan in een nieuw avontuur.
Het Wonderspel wordt nog steeds uitgebreid (in de vorm van kaarten, uitnodigingen, lesmaterialen, etc.). Regelmatig maak ik nieuwe illustraties, bijvoorbeeld voor de interventiekaarten, die je kunt downloaden op deze site. Voor het maken van deze kaarten werk ik nauw samen met een gastauteur. De gastauteur verteld mij welk gevoel en emotie hij of zij graag terug wilt zien in de kaart. Soms zijn we er in een keer uit en is de illustratie snel gemaakt. Het komt ook voor dat het tijd kost om de juiste snaar te vinden.  Al met al brengt zo’n samenwerking de Wonderspelfiguurtjes weer naar een heel nieuw level! Het blijft leuk om steeds weer nieuwe figuren te bedenken.