De Wens de Wijsheid en het Wonderspel | Een toolbox vol interventies
18257
post-template-default,single,single-post,postid-18257,single-format-standard,cookies-not-set,woocommerce-no-js,tribe-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,columns-4,qode-theme-ver-9.1.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Een toolbox vol interventies

27 jun Een toolbox vol interventies

Een van de tools uit het Wonderspel is een serie van interventies  – de zes ‘Hulpkaarten’ – die tijdens het coachen met het spel kunnen worden ingezet. De Hulpkaarten zijn losjes gebaseerd op bestaande interventies uit o.a. NLP, RET en oplossingsgericht coachen. De interventies kunnen ook los van het spel gebruikt worden.

 

Oplossingsgericht coachen

 

De interventies zijn hulpmiddelen waarin de cliënt of coachee wordt uitgedaagd om het hef in eigen handen te nemen en te vertrouwen op en bewust te worden van zijn of haar eigen verbeeldingskracht en vermogen om iets te kunnen veranderen.
Met oplossingsgericht coachen gaan we er van uit dat er geen verband hoeft te bestaan tussen het probleem en de oplossing. Tijdens oplossingsgerichte interventies omschrijft de cliënt het probleem of de vraag in grote lijnen. Daarna helpt de coach de cliënt om zijn doel te omschrijven door hem te vragen een voorstelling te maken van hoe het er uit zou zien als het probleem is opgelost. De coach zal door middel van oplossingsgerichte vragen het gesprek voeren met de cliënt. In het gesprek gaat de coach ervan uit dat de cliënt beschikt over zijn eigen bronnen en wijsheden en dat de cliënt zelf het beste de antwoorden weet.
Vaak zie je dat mensen voor het oplossen van een probleem steeds weer dezelfde strategieën toepassen, ook al weten ze van te voren al dat het niet zal werken. De uitkomst blijft gelijk. Op dat moment kan het helpen om het anders te doen en dingen eens in een ander kader te plaatsen.
Wanneer een coach of trainer een interventie inzet zal hij de cliënt helpen om de dingen in een ander perspectief te zetten. Welke interventie hij hiervoor kiest hangt af van de vraag (probleemstelling) en de houding van de cliënt.

 

Wonderspel interventies

 

Voor het Wonderspel hebben we zes interventies bedacht (geïnspireerd door bestaande interventies) die we zelf in onze praktijk veel gebruiken en die goed passen binnen de methode die gebruikt wordt in het spel.
Er zijn natuurlijk heel veel bronnen met bestaande interventies die we aan het Wonderspel zouden kunnen toevoegen. Dat bracht ons op het idee om een serie nieuwe interventies te maken die los van het spel of in het spel gebruikt kunnen worden. We nodigden verschillende gastauteurs uit om een mooie interventie te schrijven in de vorm van een visualisatie, affirmatie of oefening. Samen met de gastauteurs* hebben we hun favoriete interventies een nieuwe draai gegeven, inzichtelijk gemaakt en vormgeven naar een makkelijk te implementeren tool.
Er ligt nu serie interventiekaarten, waar we erg trots op zijn en die gebruikt kunnen worden in coaching, trainingen en intervisies. Uit eigen ervaring weten we hoe fijn het is om uit een stapel interventiekaarten een kaart te kunnen pakken die je op dat moment heel goed kan gebruiken om je coachee of client nog beter op weg te helpen.

Schermafbeelding 2016-06-27 om 22.22.43

Alle Hulpkaarten die we met de gastauteurs hebben gemaakt kun je hier gratis downloaden! De kaarten kun je printen op stevig printpapier en uitsnijden (en eventueel plastificeren).
De komende maanden zullen we starten met een tweede serie Hulpkaarten in samenwerking met een gastauteur. De eerstvolgende hulpkaart verschijnt begin juli en hebben we gemaakt met een van onze eigen Wonderspelcoaches: Patricia Kroes van eizersterq.nl. Een tipje van de sluier: het wordt een interventiekaart in twee delen speciaal voor kinderen (en volwassen) op zoek naar de held in zichzelf. Houdt onze Facebookpagina in de gaten!

Schermafbeelding 2016-06-27 om 22.28.34

 

*) De gastauteurs zijn professionals op coachings- en trainingsgebied. De Hulpkaarten zijn gemaakt voor en door professionals die werken met volwassenen en/of kinderen.