De Wens de Wijsheid en het Wonderspel | Een dialoog aangaan met jezelf
18233
post-template-default,single,single-post,postid-18233,single-format-standard,cookies-not-set,woocommerce-no-js,tribe-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,columns-4,qode-theme-ver-9.1.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Een dialoog aangaan met jezelf

10 jan Een dialoog aangaan met jezelf

Even naar binnen bellen

 

Je kent het wel. Je bent  met iemand in gesprek  of gewoon aan het werk  en dan merk je een tijdje later dat je gedachten zijn afgedwaald.  Zelfs als het onderwerp waar je mee bezig bent interessant is voor jou

 

In ons vorige artikel “Lijstjes” spraken we over het moment wanneer je een dialoog aan zou kunnen gaan met jezelf. Soms is het nodig om daar even een knop voor om te zetten en soms gaat het vanzelf. Wanneer je afdwaalt, bijvoorbeeld. Een van de belangrijkste redenen waarom we afdwalen is omdat we onbewust de behoefte hebben aan een momentje voor onszelf. Een pauzemomentje om contact te maken met wat er van binnen speelt. Een momentje van rust om uit te rusten van de vele prikkels om ons heen. Wanneer we in ons leven te weinig tijd voor onszelf nemen, altijd maar bezig zijn en veel haast hebben, merken we dat we vaker ongeconcentreerd bezig zijn dan ons lief is.
Ik denk dat het belangrijk is dat je de tijd neemt om af en toe stil te staan bij jezelf. Dat je even naar binnen belt en jezelf vraagt hoe het met jou gaat. Je binnenste is  als een verwaarloosd klein kind dat net op een ongelegen moment aan je broekspijp trekt om door jou vermaakt te worden. Ik wil aandacht. Nu!
Afdwalen in gedachten beschouw ik als een telefoontje vanuit je binnenste die even de buitenkant erop attent wilt maken dat er iets aan de hand is. Een seintje van binnenuit dat je aandacht voor jezelf moet vrijmaken. Dus als je merkt dat je niet bij de les kunt blijven, neem de tijd om iedere dag op twee kleine momentjes naar binnen te bellen. Hoe gaat het met jou? Hoe voel jij je? Wat heb jij nu nodig om er een mooie dag van te maken? Stel jezelf deze vragen en luister naar je eigen antwoord.

 

Als we onze ogen sluiten, voelen we onszelf

 

Met name gevoelige mensen nemen zoveel waar buiten zichzelf, dat ze de wereld-in-zichzelf helemaal vergeten te voelen. En dan lopen ze vast, omdat ze uit balans zijn en piekeren omdat ze alle waarnemingen en de betekenis van die waarnemingen een plek willen geven. Maar dan vergeten ze iets heel belangrijks: de connectie met zichzelf. Zonder deze connectie nemen ze  beslissingen die goed zijn voor de wereld-om-hun-heen, maar minder goed zijn voor ‘hun eigen ik’.
Mensen die in balans zijn, nemen waar in de wereld-buiten-zich en in de wereld-in-zichzelf. Ze kennen hun eigen gevoelens, gedachten, verlangens en weten een harmonie te creeren tussen beide werelden.
Ter inspiratie een prachtige korte film ‘Feel’ op Vimeo van filmmaker Khoi Ly. Khoi Ly over zijn eigen video : “About human feelings and how we feel things when our eyes are closed. When we open our eyes to see things, we get distracted by the colors, the movements and just about everything else, and our thoughts. We are too busy. But when we closed our eyes we can focus to the sounds, we can focus to each and everything thing that are happening, We have a better understanding of feelings too.”

 

 

“Feel” from Khoi Ly on Vimeo.

Dus als je gevoeliger bent, en vaak aan anderen denkt in plaats van jouzelf, begin dan te oefenen met wat vaker de ogen te sluiten en jezelf waar te nemen. Wat jij wilt, wat jij nodig hebt en hoe jij je voelt. Als we onze ogen sluiten, dan voelen we onszelf.

 

De artikelen ‘Even naar binnen bellen’ en ‘Als we onze ogen sluiten, voelen we onszelf’ zijn al eerder gepubliceerd op www.piekervrij.wordpress.com