De Wens de Wijsheid en het Wonderspel | Hoe luister jij naar je innerlijke kompas?
18722
post-template-default,single,single-post,postid-18722,single-format-standard,cookies-not-set,woocommerce-no-js,tribe-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,columns-4,qode-theme-ver-9.1.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Hoe luister jij naar je innerlijke kompas?

03 nov Hoe luister jij naar je innerlijke kompas?

Photo: John Mark Arnold

 

Bij de start van mijn bedrijf stond ik voor een dilemma. Ik was een half jaar eerder overtollig verklaard en werkeloos geworden. Mijn baan als communicatieadviseur bij een management bureau hield op te bestaan. Geluk , want nu ontstond er ruimte om te beginnen aan mijn hartewens: het opzetten van een eigen coachingsbureau.

 

Yes or No?

 

En toen belde de oude werkgever. Of ik zin had om een fulltime klus te doen voor hun. Ik vond het een lastige keuze. “Ja” zeggen tegen deze klus betekende ook “Nee” zeggen tegen de cliënten met wie ik inmiddels trajecten was gestart. “Ja” zeggen tegen deze klus, betekende ook “Ja” zeggen tegen een reguliere geldstroom. Dat betekende veiligheid en daar was ook wat voor te zeggen. “Ja” zeggen betekende ook dat ik voorlopig geen tijd en ruimte zou hebben om mijn praktijk verder uit te bouwen.

 

Boekdelen

 

Die avond ging ik na het sporten een hapje eten met Ted. Ik vertelde hem het hele verhaal. Hij gaf mij het volgende terug: Elysa, je zegt dat je het nog niet weet, maar je stem spreekt boekdelen. Toen ik je vroeg hoe het ging met de praktijk, was je stem vrolijk, fris, energiek en stromend. En toen je het had over de klus, veranderde je stem meteen naar een stroperige, monotone futloze bedoening.’
Ted had gelijk. Mijn stem sprak de waarheid. Mijn stem wist nog eerder dan mijn ‘Bewuste Zelf’ wat de best passende keuze zou zijn. Deze vriend gaf me het advies om niet voor mijn veiligheid te kiezen en te gaan ondernemen. Hoe eng het ook zou zijn om die leegte in mijn agenda en mijn bankrekening te voelen.
Wat Ted in feite deed was mij in contact brengen met mijn expressie. Hij was een uitermate goed luisteraar. Ted luisterde naar ‘mijn muziek’ en hoorde dat mijn stem en mijn verhaal niet ‘in sync’ waren met elkaar. Hij  ‘luisterde’ met zijn ogen en zag dat ik begon te stralen als ik het had over mijn coachingspraktijk en de clientèle die gestaag aan het groeien was.

 

Spiegels van de ziel 

 

Onze ogen zijn de spiegel van onze ziel. Onze ogen spreken boekdelen. We vergeten soms hoe belangrijk het is om stil te staan bij het expressieve aspect van onze communicatie. De psycholoog Schultz Von Thun onderscheidt verschillende aspecten in de communicatie.

 

Het zakelijke aspect: gaat over de inhoud. Het zakelijke aspect gaat over het probleem dat we in kaart brengen. De oplossing die we kiezen om het probleem op te lossen. We kiezen door alles logisch op een rijtje zetten.
Het expressieve aspect is de laag in de communicatie dat iets laat zien van de zender. Er sijpelt een emotie of een energie door. Je ziet stralende ogen, iemand gaat dansen, of juist onrustig wiebelen. Iemand bijt op zijn lip of verstart zijn kaken. Allemaal expressieve non-verbale communicatie waar heel veel waarheid in zit. Sterker nog: Merybian, een psycholoog heeft onderzocht dat wij als we zien dat de expressie en de inhoud met elkaar in tegenspraak zijn (=niet congruent zijn) we eerder geneigd zijn om naar de toon van de boodschap te luisteren (38%) of de gezichtsexpressie (55%) dan naar de letterlijke boodschap van de zender (7%).

 

blog-kompas

Photo: Heidi Sandstrom

 

Vertrouw op je innerlijk kompas 

 

Ieder van ons kent de signalen van de vlinders in onze buik, ons haar dat danst, onze ogen die stralen, of de serene kalmte die er van ons uit gaat als we geluk aanraken.
Maja Storch, ook een psycholoog, laat ons in haar boek: ‘Beslist Gelukkiger’ zien dat we kunnen vertrouwen op onze eigen expressie en tekens in ons lichaam. Wanneer we onze stem, onze fysieke gewaarwordingen, onze energie waarnemen en als ‘signalen’ zien, kunnen we ervaren en ons dus bewust worden van de betekenissen van woorden. De échte betekenis van woorden.
Volgens Storch, kiezen we voor ons geluk, als we luisteren naar ons innerlijk kompas: de tekens in ons lijf, onze non-verbale communicatie. Als we voelen wat de impact is van onze eigen woorden als we praten.  Dat we voelen wat de impact van woorden is wanneer we naar iemand anders kijken en luisteren.

 

In sync

 

Dus als ik in een sleurende energie, stoïcijns, een verhaal vertel over een fulltime klus, terwijl ik mezelf probeer te overtuigen dat ik het misschien toch wil gaan doen, dan klopt het niet. Het zou een keuze uit veiligheid zijn. En daar is ook niks mis mee, als ik daar bewust voor kies, voor die veiligheid. Het zou een verstandige keuze zijn. Na de feedback van Ted besloot ik voor mijn geluk te kiezen. Achteraf gezien bleek het een ‘crosspoint’ te zijn in mijn leven. Mijn bureau voor persoonlijke, team- en organisatieontwikkeling staat er. Ik doe waar ik graag mijn bed uit voor uit kom. Iedere dag opnieuw.
  • Oefening: Wat zijn jouw merktekens?

    •  Doe je ogen dicht en denk aan een piekervaring, een moment in je leven dat je het onmogelijke voor jezelf mogelijk maakte. Of een moment in je leven dat alles klopte voor jou. Haal deze ervaring maar dichtbij en voel hoe je mondhoeken omhoog gaan, je ademhaling zakt of iets anders moois in je lichaam gebeurt. Voel je het in je buik? En wat voel je dan precies?
      Word ‘wakker ‘en schrijf op welke tekens zich hebben voorgedaan. Je kunt de volgende keer wanneer je wilt weten of je de goede richting uitloopt met een keuze die je wilt maken, waarnemen wat er met je lichaam gebeurt als je erover vertelt. Voel je de tekens in je lijf wakker worden? Dan is het je innerlijke kompas die vertelt dat het voor jou de juiste keuze is.