De Wens de Wijsheid en het Wonderspel | Lijstjes
18168
post-template-default,single,single-post,postid-18168,single-format-video,cookies-not-set,woocommerce-no-js,tribe-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,columns-4,qode-theme-ver-9.1.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Lijstjes

16 jun Lijstjes

Lijstjes, je wordt er tegenwoordig door overspoeld op social media. Voor elke beslissing, voor elk thema in je leven, voor elke verandering, voor elk dilemma, etc. Overal zijn tegenwoordig wel ‘How to’- lijstjes voor te vinden. En we zijn er dol op.

 

Hoe kom je tot het juiste besluit, in 10 stappen.
8 stappen die je moet nemen om gelukkig te zijn.
Hoe wordt je succesvol, in 6 stappen.
9 stappen om te denken als een genie

 

Wij doen er natuurlijk ook gewoon aan mee 😉. Want het is een verdomd handig marketingtool. Als speler in de markt haal je heel veel views binnen en genereer je verkeer naar jouw website of product. Er is ook een naam voor: ‘listicle’. Op de website listicle.nl vind je allerlei verzamelingen van lijstjes: ‘feel good’ lijstjes, favorietenlijstje, tip en top 10 lijstjes, ‘how to’- lijstjes, en ga zo maar door.

 

q2q-242

comic by Q2Q Comics

Wat is het toch met deze ‘listicles’. Waarom hebben ze zo’n grote aantrekkingskracht op ons?
Tegenwoordig zijn veel mensen ‘overbooked’ in hun hoofd. Hun hele mentale denkwereld is een grote brei van informatie die wordt toegespeeld door allerlei prikkels – denk aan social media, het internet, smartphones en een ontzettend druk leven. Het gaat in een razend snel tempo. Soms weet je gewoon even niet meer hoe alles werkt en zie je door de bomen het bos niet meer. En dan is zo’n ‘how to-lijstje’ wel kei welkom. Je herstructureert en ordent je gedachten voor dat moment. Een lijstje biedt een beknopt overzicht van handelingen en acties.

 

Maar… werken deze lijstjes wel?
Wat blijkt is dat je voor zo’n lijstje gewoon moet werken. Doorzettingsvermogen en discipline zijn dan eigenschappen die goed van pas komen. En niet geheel onbelangrijk: je moet er zin in hebben. Laat het nou net zo zijn dat veel mensen geen zin, geen doorzettingsvermogen en geen discipline hebben. We hebben het al zo druk met z’n allen. Herkenbaar?
Juist daarom hebben we nu een lijstje bedacht hoe je in 5 stappen je niet laat verleiden tot ‘listicles’ en even naar binnen keert om een dialoog met jezelf aan te gaan. Want, doen we dat niet te weinig en leunen we niet te vaak op ‘how to’-lijstjes, zelfhulpprogramma’s en apps?
In het volgende artikel: “hoe ga je een dialoog aan met jezelf?”

 


https://en.wikipedia.org/wiki/Listicle

In journalism and blogging, a listicle is a short-form of writing that uses a list as its thematic structure, but is fleshed out with sufficient copy to be published as an article. A typical listicle will prominently feature a cardinal number in its title, with subsequent subheadings within the text itself reflecting this schema. The word is a portmanteau derived from list and article. It has also been suggested that the word evokes “popsicle“, emphasising the fun but “not too nutritious” nature of the listicle.[1]