De Wens de Wijsheid en het Wonderspel | Voor jezelf gaan staan
18517
post-template-default,single,single-post,postid-18517,single-format-standard,cookies-not-set,woocommerce-no-js,tribe-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,columns-4,qode-theme-ver-9.1.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Voor jezelf gaan staan

15 aug Voor jezelf gaan staan

Wonderspel is weer aan! Na onze zomer-break zijn we weer helemaal opgeladen. Tijd voor nieuwe gedachtekronkels en aankomende week ook een spik-splinter-nieuwe Interventiekaart! In deze post hebben we het over voor jezelf gaan staan en nee durven zeggen.

 

Na een zomer-break hoort voor ons ook goede voornemens, zoals we die kennen na het vieren van het nieuwe jaar.
Heb jij al op een rij wat je anders, beter of nieuws zou willen doen? Je afvragen waar je nu werkelijk behoefte aan hebt kan je doen door even naar binnen te bellen. En als je weet waar je aan wilt werken zou je voor jezelf een planning kunnen maken om dit te realiseren. Dit kan je bijvoorbeeld met de 100 dagen gong-sheet doen, een ‘kalender’ met lege smileys, waarbij je iedere dag ‘iets’ doet waardoor je je nieuwe gewoonte kan doen inslijten. Op de sheet streep je iedere dag een smiley voor jezelf af.
En deze zes tips, om wensen niet in vervulling te laten gaan zou ik daarbij vooral niet opvolgen 😉
Waar het wél om gaat is dat jij heel goed weet wanneer je ‘nee’ tegen iets (of iemand) kan zeggen.

 

Er zijn twee soorten mensen volgens Covey

 

De mensen die ‘slapend’ door het leven gaan en reageren op dat wat er op hun afkomt. En de mensen die beginnen met een eindpunt voor ogen. De zogenaamde proactieve mensen. Zij weten wat ze willen bereiken en meten hun acties aan hun eigen maatstaven. Dit zijn de mensen die staan voor zichzelf en respect hebben voor zichzelf. De mensen die wat bereiken in het leven.

 

Voor jezelf gaan staan is nee zeggen… voor een aantal mensen een van de moeilijkste dingen die er is

 

Nee zeggen is moeilijk als onbewust graag aardig gevonden wilt worden en er voldoening in schept om iets voor een ander te kunnen betekenen. Sterker nog: een schuldgevoel krijgt als je je ‘egoïstisch’ opstelt.
Nee zeggen lukt niet als je de ander belangrijker vindt dan jijzelf. Hoe kun je voor jezelf opkomen als je jouw eigen gedachten en gevoelens niet eens serieus neemt? Je wilt geen zeur zijn, gaat conflicten liever uit de weg. Bang om een ander te kwetsen.
Maar pas op. Ineens kun je jaren later wakker worden en je het volgende realiseren: ‘hé, maar dít is niet wat ik wilde!’

 

De keuze is aan jou

 

Neem je de verantwoordelijkheid voor je eigen leven? Of laat je anderen bepalen wat het beste voor jou is? Wat wil jíj in je leven neerzetten? Waar sta jij voor?
Jij hebt de macht en het inzicht om het beste voor jezelf te kiezen.
Dus als iemand naar je toe komt om je te vragen of je hem of haar kunt helpen kun je á la Paul Wilson (goeroe van de rust) drie dingen doen:
Ja zeggen … omdat het past bij de doelstellingen die je voor jezelf voor ogen had.
Ja zeggen … omdat het je doelstellingen niet belemmert.
Nee zeggen.
Meer keuzes zijn er eigenlijk niet.

 

Een warme groet,
Elysa en Evelyne Kramer

 

Dit artikel is al eerder gepost op www.elysakramer.nl
Foto door Eutah MizushimaShinjuku, Japan