De Wens de Wijsheid en het Wonderspel | ‘You’re too shy-shy, hush-hush eye to eye’
18605
post-template-default,single,single-post,postid-18605,single-format-standard,cookies-not-set,woocommerce-no-js,tribe-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,columns-4,qode-theme-ver-9.1.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

‘You’re too shy-shy, hush-hush eye to eye’

23 aug ‘You’re too shy-shy, hush-hush eye to eye’

Je bent op een receptie en eigenlijk was je liever niet gegaan. Want je kent helemaal niemand en je voelt je tussen al die mensen een klein beetje verloren. Het lijkt wel of iedereen elkaar al kent en niemand in de gaten heeft dat jij eigenlijk een beetje met je ziel onder de arm loopt.

 

Een op de twee mensen voelt zich in dergelijke situaties verlegen, zo blijkt uit onderzoek. Vaak denk je dat je de enige bent die verlegen is, maar je kunt er vanuit gaan dat je niet de enige bent die zich zo voelt.

 

Moed verzamelen

 

Op grote recepties voelde ik me vroeger wel eens verloren of verlegen. Net als in het liedje van Kajagoogoo. Nu probeer ik tijdens dergelijke gelegenheden me te ontspannen. Als het verlegen gevoel me overvalt, ga ik op zoek naar iemand waarvan ik het vermoeden heb dat ie zich net zo verloren voelt als ik. Dan raap ik mijn moed bij elkaar en probeer contact te krijgen. Eerst maak ik oogcontact en als ik een respons terug krijg met iets wat voor een glimlach door kan gaan stap ik er op af. `Hallo! zeg ik dan. `Ik ben Elysa, hoe heet jij?’ en afhankelijk van de setting stel ik een indirecte vraag. Zoiets in de trant van: “Druk is het niet? De wijn smaakt lekker, vind je niet?” Als ik nog meer respons krijg stel ik een geinteresseerde vraag, laat de ander vertellen en probeer ik hem op zijn gemak te stellen.

 

Focus naar buiten

 

Door me op mijn omgeving te focussen en niet met mezelf bezig te zijn, is mijn verlegenheid als het ware verdwenen. Door me op mijn omgeving te focussen, krijg ik contact met mijn omgeving en ben ik me niet zo bewust van mezelf. En doordat ik contact krijg met mijn omgeving en de aandacht daarop richt, onstaat er vanzelf een gesprek met iemand. Vroeger was ik veel meer met mezelf bezig, wat anderen van me zouden denken en dat soort dingen. Uit studies blijkt ook dat mensen die verlegen ziijn op dat moment eigenlijk wel in gesprek zijn. In gesprek met zichzelf!

 

Zwetende handen

 

‘Ik ga maar even heel geinteresseerd naar die brochure kijken, dan lijkt het net of ik lees. O…. ik hoop maar dat niemand in de gaten heeft hoe ongemakkelijk ik me voel. Balen! Iedereen is heel netjes gekleed en ik zie er heel casual uit….. Kijk die mensen zijn allemaal geanimeerd met elkaar in gesprek. Hoe doen ze dat? O, die mijnheer kijkt naar me. Zie je wel.” Ondertussen begint je hart steeds sneller te slaan, je kaken staan stijf op elkaar van de spanning, een glimlach krijg je nauwelijks voor elkaar en je handen zijn nat van het zweet. Van binnen ben je heel onrustig.

 

Contact maken

 

Realiseer je dat je omgeving misschien naar je kijkt en denkt dat je geen interesse in hun hebt, terwijl je juist alleen maar heel erg nerveus bent. Mensen die verlegen zijn zien er aan de buitenkant vaak ook arrogant uit. En dat is wel het laatste wat er werkelijk aan de hand is. Aan de ene kant hoop je dat niemand dat in de gaten heeft en zou je het liefste onzichtbaar willen zijn, terwijl je aan de andere kant hartstikke graag gezien zou willen worden en je verbonden zou willen voelen.
Als je contact probeert te maken, is dat eigenlijk ook best eng. Je stelt je kwetsbaar op en op zo’n feestje waar je helemaal niemand kent, loop je het risico om afgewezen te worden. Maar als je geen contact maakt, loop je het risico om je alleen te voelen. Gek is dat… je staat tussen zoveel mensen en toch voel je je alleen. Je kunt dus onder de mensen zijn en geen contact hebben.
Wat is contact? Volgens de psycholoog Weisfelt is contact maken in eerste instantie het maken van een zintuigelijke verbinding. Je kijkt naar iemand en die ziet jou. Je luistert terwijl een ander spreekt. Contact maken is echter meer dan dat. Weisfelt noemt dat echt contact maken. Je richt je op iemand, geeft hem aandacht. Je voelt je voor een kort of lang moment misschien zelfs verbonden met die persoon.

 

Verlegen zijn…. kan je vreselijk in de weg zitten. Misschien helpt het jou je te realiseren dat er meer mensen zijn die zich verlegen voelen. Je bent niet alleen daarin.

 

Dit artikel werd al eerder gepubliceerd op www.elysakramer.nl