28 jun Zeg het hard op: ‘Ik vergeef je!’
Goed nieuws: Er zitten meer voordelen aan ‘los laten’ dan je misschien had gedacht!
Ik hou van sprookjes. En van ‘happy endings’. De happy ending van Disney’s Cinderella film (2015) was heel sterk. Misschien was het wel de mooiste happy ending in een sprookje ooit.
We voelen ons allemaal wel eens gekwetst door een ander. Wanneer wij de ander vergeven, geeft dit vaak een beter gevoel over onszelf. Dat dit echt zo is blijkt ook uit een recent wetenschappelijk onderzoek. Sterker nog: het vermogen om te kunnen vergeven verbeterd onze lichamelijke gezondheid.
In een nieuwe onderzoek in the Journal of Health Psychology, werden de mentale en fysieke gezondheid van 148 jong-volwassenen onderzocht. Zoals werd verwacht, werd er een verband gevonden tussen een te hoog stress niveau en gezondheidsproblemen. Maar het onderzoek gaf ook aan dat wanneer mensen vergevingsgezind waren – zowel naar zichzelf als naar anderen toe – het verband tussen stress en psychische aandoeningen vrijwel verdween.
Loren Toussaint, universitair hoofddocent psychologie aan Luther College in Iowa , die het onderzoek leidde, zei over de connectie tussen stress en psychische aandoeningen: ‘Wanneer je niet vergevingsgezind bent heb je geen buffer tegen stress. Vergiffenis zorgt ervoor dat de slechte verbinding tussen stress en psychische aandoeningen wordt gereduceerd tot nul. Mensen willen zich goed voelen. En dat kan door vergevingsgezind te zijn’ (bron: TIME magazine)
Scene uit ‘Cinderella’ (Disney Movies, 2015) Let op: Spoiler alert!
Waarom heeft het vermogen te vergeven zoveel impact op ons?
Karen Swartz, M.D., directeur van de Mood Disorders Adult Overleg Clinic aan The Johns Hopkins Hospital: ‘Gekwetste of teleurgestelde mensen worden fysiek enorm belast. Chronische woede of boosheid kan er voor zorgen dat mensen zich óf er tegen gaan verzetten óf vluchtgedrag gaan vertonen. Dit heeft invloed op je hartslag, bloeddruk en immuunsysteem’
Deze veranderingen in je lichaam kunnen risico’s voor aandoeningen zoals depressie, hart- en vaatziekten en diabetes verhogen. Volgens het onderzoek kan vergeving helpen om stress te verminderen.
‘Vergeving is een actief proces waarin je negatieve gedachtes over iemand bewust los laat, ongeacht de persoon dit heeft verdient of niet,’ zegt Swartz.
‘Dat iemand je ooit gekwetst of beledigd heeft zal je misschien nooit meer vergeten, maar vergeving kan het negatieve gevoel verzachten en kan je helpen je te focussen op de mooie en positieve gebeurtenissen in je leven,’ volgens een artikel van Mayo Clinic, ‘Vergeving betekent niet dat je de persoon in kwestie ontzegt van zijn verantwoordelijkheid voor jouw verdriet of pijn. Het rechtvaardige niet zijn daad. Het is ook mogelijk om een persoon te vergeven zonder dat je zijn daad goedkeurt.’
Wanneer je jezelf wilt vergeven, is het belangrijk dat je leert van je fouten en je fouten niet vergeet. Het is echt niet nodig om je eigen fouten continu opnieuw in gedachten te herbeleven of om jezelf te straffen voor je fouten.
Hoe vergeef je?
Vaak vinden mensen het moeilijk om de ander te vergeven, vooral als de ander opzettelijk kwaad heeft gedaan. De tibetanen doen het, in het Christendom en in de Islam is vergeving zelfs een centraal thema.
Stappen om te vergeven:
– Bekijk de situatie vanuit het oogpunt van de andere persoon.
– Vraag jezelf af waarom de ander zo gedraagt. Zou je net als de ander hebben gereageerd, wanneer jij in zijn situatie zat?
– Vertel de ander hoe jij je voelt. En als dat niet gaat (om wat voor reden dan ook), schrijf dan een brief. Leeft die persoon niet meer schrijf je het dan ‘van je af’, dat helpt ook.
– Denk na over de (mogelijke) momenten dat jij iemand gekwetst had en wanneer anderen jou vergaven voor iets wat jij deed.
– Wees je ervan bewust dat vergeving een proces is en dat zelfs de kleinste pijn die jou is ‘aangedaan’ kan worden vergeven. Geef het de tijd en laat het moment rustig komen. Bedenk daarbij dat het gaat om jouw gezondheid en jouw welzijn.
Bron: Mayo Clinic
Voor een interventie over ‘los laten’ kun je de Gelukskaart gratis downloaden in onze webshop. De Gelukskaart is geschreven door Laura Donker, inspirator, schrijfster en blogger.
‘Everybody wants a happy ending… lalalalala’
Vrij vertaald naar een artikel op inc.com